AKU BUKAN MALAIKAT, AKU BUKAN NABI & AKU BUKAN SYAITAN

Wednesday, February 17, 2010

Sendiri


Aku mengerti bahawa setiap yang berada disekililing aku tidak akan sentiasa bersama aku. Itulah takdir kehidupan setiap makhluk di muka bumi ini. Sesuatu itu datang dan pergi, wujud dan menghilang, kasih jadi benci serta lara dalam suka adalah satu bentuk penghidupan yang sukar untuk kita jangka.

Sejauh mana berubah sesuatu keadaan itu memberi kesan yang mendalam setiap insan yang mengalaminya. Aku anggarkan setiap waktu pasti kita memerlukan seseorang pada diri kita. Namun pernah juga kita hadapai waktu dimana kita sedar bahawa yang tinggal hanya kita sendiri. Keadaan yang aku sering alami terutamanya kini.

Benar kata mereka yang aku mempuyai ramai kenalan, teman dan kawan malah keluarga juga ada dekat dengan aku, ia tidaklah seperti hadirnya seseorang yang mampu membuat waktu itu berjalan dengan perlahan dan pantas pada waktu yang sama. Tidak perlu atas nama kekasih, seorang sahabat jua memadai untuk ubat kita tidak rasa kesunyian. Seseorang yang sentiasa ada bila kita gembira, teruja bahkan sentiasa ada pada waktu kita sedih dan marah. Ia memang cukup memadai dari seribu kenalan yang hadir dalam hidup kita.

Sudah dinamakan ini sebuah kehidupan, aku berpijak dibumi ini penuh nyata. Kenalan, teman dan kawan juga berserta sahabat mempunyai jalan hidup mereka. Bukan hanya untuk kita. Jangan kita pernah kesali keadaan itu kerna itu adalah lumrahnya. Kerna atas dasar perhubungan, persahabatan, kasih sayang mahupun cinta, adalakala aku pasrah melepaskan ia pergi. Biar berat mata memandang mahupun perih harus aku pikul, namun aku ikhlas demi mereka.


Kenapa sayang itu sementara? Mengapa ini terus terjadi? Tersenyum aku bila ia terlintas dibenak fikiran ini. Mugkin ia salah diriku yang terlalu mengharap pada sesuatu yang aku sendiri tak pernah pasti. Aku cuma ingin hargai ketika aku disayangi. Sementara sayang itu masih ada. Bukan mudah untuk ia hadir walau mudah untuk ia pergi. Selagi ia hadir selagi itu aku akan hargai kehadirannya. Kelak ia pergi tanpa aku sedari, berat untuk aku terima. Itulah takdir ku, sendirian aku terima dengan hati terbuka. Itu yang terbaik dan aku ikhlas melepaskan ia.Hati ini masih ada rasa sayang apatah lagi kasih. Ku pendamkan jua tanpa keluh resah. Maafkan aku jika ia adalah salahku. Takkan pernah aku lupakan kenangan waktu itu. Biar ia mekar sendiri di hati, takkan ku lupa walau sesaat. Aku masih disini menanti kehadiran saat itu kembali. Dengan sendiri….

3 Comments:

Blogger BuRn said...

Bro...sure the right person will come....the best not come yet...just believe....

11:54 am

 
Blogger Frid Firdaus said...

Burn: Hope so bro...but have to be patient and believe...

2:25 am

 
Blogger Kelinci Orange said...

sering juga daku merasa sangad sepi.. iah banyak teman tapi punya jalan hidup masing2.. maw curhat kadang serasa seperti memberatkan.. sendiri memang menyedihkan.. tapi bagus buat merenung.

7:49 pm

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home